Boets

boetsBoets Boets het aapje is de beste vriend van Dora in de televisieserie. Ze is hem op een dag in het oerwoud tegen gekomen en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Boets staat Dora op bijna al haar avonturen bij en helpt haar met het oplossen van puzzels en het vinden van aanwijzingen.. Het is een grijs aapje met een gele buik en meestal draagt hij niets anders dan zijn geliefde rode laarzen waaraan hij zijn naam dankt ('Boots' is laarzen in het Engels.

Boets is vriendelijk en enthousiast. Hij heeft veel energie en is heel atletisch. Hij haalt dan ook regelmatig de gekste capriolen uit zoals salto's en andere stunts. Daarnaast houdt hij net zoals Dora van honkbal. In één van de afleveringen is zelfs te zien dat Boots samen met Dora onderdeel uitmaakt van hetzelfde honkbal team.

Boets is in alles wat hij doet wilder dan Dora. Hij denkt meestal een stuk minder goed na over de gevolgen van wat hij doet waardoor hij soms in gevaarlijke situaties terecht kan komen. In die zin lijkt hij veel op peuters en heeft hij een voorbeeldfunctie, maar dan in de zin van hoe het niet moet. Dora speelt dan de rol van 'volwassene' die Boets erop wijst dat wat hij in al zijn enthousiasme doet misschien toch niet zo slim is. Daarnaast leeft Dora hem ook regelmatig Engels door het zingen van liedjes of korte stukjes tekst.

Boets houdt van heel veel dingen. In één aflevering zegt hij bijvoorbeeld heel vaak 'Ik houd van raadsels', maar hij houdt ook van nootjes, chocolade, zijn bal en natuurlijk het allermeeste van Dora. En dat is wederzijds, Dora houdt ook heel veel van Boots zoals ze hem regelmatig laat merken.