Dora weetjes

Dora en bootsDora en BoetsDe televisie serie Dora the Explorer werd voor het eerst uitgezonden op de Amerikaanse televisie in 1999. Het ging destijds om een zogenaamde pilot. Dat is een eerste aflevering die als test wordt uitgezonden om te kijken of het aan slaat. Dat deed het blijkbaar want vanaf 2000 waren Dora en haar vriendjes regelmatig op de Amerikaanse buis te zien.

In Nederland is de serie te zien in het programma blok Nick Jr. dat op Nickelodeon wordt uitgezonden. In elke aflevering beleeft Dora een avontuur. Het verhaal speelt zich steeds af in de jungle van Zuid Amerika waar ze woont, samen met haar vader en moeder. Elke aflevering is een avontuur waarin ze iemand moet helpen of iets moet vinden. De kijkers wordt gevraagd om haar te helpen de juiste weg te vinden, op die manier worden jonge kinderen actief betrokken bij de televisie show.

Als Dora op avontuur gaat draagt ze voor de zekerheid altijd haar rugzakje met survival spullen. Met behulp van haar vriend Boots en de Kaart vind ze altijd de goede weg. Dora is erg nieuwsgierig en heeft een heel vriendelijk en open karakter en wordt nooit echt boos. In elke aflevering komt Zwieber de vos voor die de rol van 'boef' speelt en altijd iets wil stelen. Alhoewel Dora wel duidelijk zegt 'Zwieber niet stelen' wordt ze nooit boos op Zwieber. Het geduldige karakter zie je ook duidelijk terug als andere karakters iets moeten doen wat ze zelf misschien beter of sneller had gekund. Ze vindt het dan toch erg leuk als anderen het goed doen.

In de Nederlandse serie spreekt ze naast Nederlands ook regelmatig één of enkele woorden uit in het Engels. Op deze manier worden kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd gemaakt met de Engelse taal. In de oorspronkelijke Engelse serie is ze ook tweetalig, maar spreekt ze naast het Engels af en toe een woordje Spaans. Dora is van Zuid Amerikaanse afkomst wat duidelijk te zien is aan haar haar en ogen. Het karakter is gebaseerd op een nichtje van één van de bedenkers. Kijk voor meer informatie over Dora ook op Wikipedia