Zwieber de vos

ZwieberZwieber Zwieber is een snelle en stiekeme vos die Dora bij de meeste van haar avonturen goed dwars kan zitten. Hij speelt de rol van tegenstander van Dora en haar vriendjes en doet dat met verve, alhoewel het vaak blijkt dat hij eigenlijk van nature niet slecht is.

De naam Zwieber is afgeleid van het Engelse 'Swiper' wat in het Nederlands vertaald weer 'steler' betekent. En dat is dan ook precies wat hij doet. Hij is ook gekleed als een dief, met een blauw masker en handschoenen aan. Hij speelt mee in bijna elke aflevering en probeert dan spulletjes die Dora nodig heeft om haar taak te volbrengen te stelen. Ondanks dat hij behoorlijk slim en stiekem is weet hij toch nooit helemaal te verassen aangezien er vlak voordat hij opduikt een soort snorrend geluid hoorbaar is.

Om te voorkomen dat Zwieber dingen steelt moet Dora drie keer de zin "Zwieber, niet stelen" herhalen. Meestal lukt dat op tijd met als gevolg dat Zwieber weer weg gaat voordat het hem gelukt is te stelen, terwijl hij verzucht "Oh Man". Soms lukt het Zwieber echter wel om iets te stelen wat hij laat weten door nog even extra te pesten met een: "Je bent te laat"..

Het motief voor Zwieber om dingen te stelen is niet helemaal duidelijk. Hij is eigenlijk nooit echt geinteresseerd in het voorwerp waar het om gaat. Hij probeert het alleen maar te verstoppen om te voorkomen dat de 'missie' slaagt. Het is echter niet helemaal duidelijk of het echt zijn doel is om de missie te frustreren, of dat hij alleen maar steelt voor de lol. Regelmatig geeft hij het voorwerp dat hij heeft gestolen ook terug, als hij maar met de juiste argumenten wordt overtuigd. In één aflevering laat hij weten dat hij stelen leuk vind. Er zit echter ook een andere kant aan het karakter van Zwieber, zo helpt hij in één aflevering Dora mee om een baby vosje terug te brengen naar zijn mamma. In die aflevering draagt hij bijna de gehele tijd het kleine vosje.

Zwieber is erg snel en behendig en een meester in het verstoppen. Hij zit vaak dan ook in de achtergrond verstopt bijvoorbeeld achter een boom, terwijl je hem nog net kunt zien terwijl hij naar Dora en Boets gluurt. Daarnaast is Zwieber technisch ook erg handig. In één aflevering maakt hij bijvoorbeeld een afstand bestuurbare robot vlinder om het te helpen bij het stelen.

De relatie tussen Dora en Zwieber maakt het goed duidelijk dat Dora een goed en erg vriendelijk karakter heeft en dat ze anderen niet graag veroordeeld. Ondanks dat Zwieber haar behoorlijk dwars kan zitten wordt ze nooit echt kwaad op hem. In enkele afleveringen komt Zwieber zelf in de problemen waarbij Dora hem helpt net zoals ze dat voor elk ander vriendje zou doen.